O nas

Jesteśmy Lina i Mia. Kiedy pierwszy raz się spotkałyśmy, Lina miała na sobie różową bluzę i sprane jeansy. Mia miała na głowie efekt użycia dwóch puszek lakieru do włosów. Miałyśmy 13 lat i w tamtym momencie temat flor jelitowych i bakterii wydawał się nam dość odległy. Zajmowały nas ważniejsze rzeczy w życiu: czekoladowe ciasta, chłopcy, konie i Whitney Houston.

Lecz kilka lat temu zainteresowałyśmy się tym, jak jedzenie które spożywamy wpływa na nasze samopoczucie. Można powiedzieć, że my czułyśmy lekkie zdezorientowanie. Nowe wyniki badań, szczypta diety 5:2, łyżeczka LCHF, jedna wielka mieszanina pewnych siebie dietetyków – poruszanie się wśród porad, jakie dostawałyśmy stało się wręcz niemożliwe. Pewnego dnia po prostu miałyśmy dość i założyłyśmy tego bloga w celu samodzielnego objaśniania tych teorii żywieniowych.

Cóż, nie do końca tak to wyglądało. Kilka miesięcy wcześniej spotkałyśmy się na lunch z Profesorem o imieniu Stig Bengmark. Po trzech kęsach buraczanego kotlecika, Profesor Stig otworzył przed nami drzwi do zupełnie nowego świata. W latach 1970-1994 Stig Bengmark był Profesorem na wydziale medycyny w Lund University oraz kierownikiem Oddziału Chirurgii w Szpitalu Uniwersyteckim w Lund. Lata temu, kiedy zdał sobie sprawę że za około 80 procent układu odpornościowego człowieka odpowiedzialna jest okrężnica, postanowił poświęcić resztę swojego życia na prowadzenie badań mających na celu odkrycie sposobu na stworzenie optymalnej flory jelitowej. Dziś Profesor Stig jest Profesorem Honorowym na University College w London University, gdzie zajmuje się researchem oraz edukacją w zakresie warunków zdrowia.

Tak naprawdę było jeszcze inaczej. Kilka lat przed tym wydarzeniem po raz pierwszy stałyśmy się matkami, a w chwili narodzin Ninni i Ludde zdałyśmy sobie sprawę z tego, że nie jesteśmy nieśmiertelne. Uczucie odpowiedzialności za czyjeś życie oraz chęć bycia obok tej osoby zawsze, gdy będzie w potrzebie skutkowały miesiącami nocnych sesji googlowania różnych schorzeń, ich symptomów oraz sposobów na zachowanie zdrowia, formy i siły – na zawsze. Mimo niepokoju zapaliła się też iskierka zainteresowania tym, jak duży wpływ na nasze zdrowie ma dieta.

Za pomocą tego bloga chcemy przekazać ci podstawową wiedzę dotyczącą punktów wspólnych flory jelitowej, stanów zapalnych i twojego zdrowia, a przede wszystkim pragniemy pokazać ci jak – za pomocą diety – przyczynić się do poprawy stanu twojej flory jelitowej oraz, w efekcie, tego jak się czujesz. Oto historia naszego zainteresowania związkiem między zdrowiem a jedzeniem, a także tego jak – ku własnemu zdumieniu – wylądowałyśmy pośród bakterii jelitowych.

Przy okazji, udało się nam nawet napisać całą książkę o florach jelitowych, dobrych bakteriach i jedzeniu przeciwzapalnym. Będziemy przeszczęśliwe, jeśli ją przeczytasz!