Zawsze szukamy nowych przepisów na czekoladowe przekąski i jednocześnie nie możemy zdecydować, który z nich jest najlepszy!
Jednak wczoraj dokonałyśmy niemożliwego. Zaletą tego przepisu jest to, że oprócz cudownego smaku wymaga on użycia jedynie pięciu składników (no dobra, sześciu, licząc sól). W dodatku te składniki są dość zwyczajne, a to oznacza, że prawdopodobnie masz je w swojej kuchni.
Ciasto możesz śmiało podkręcić na przykład kawą (po prostu zamiast wody użyj kawy – i gotowe).
Czekoladowe kulki mocy
(Około 10 sztuk)
1 szklanka płatków owsianych
8 daktyli
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżka kakao
1 ml soli
1 łyżka wody (lub kawy) (uwielbiamy smak kawy w naszych czekoladowych kulkach mocy)
Obtocz kulki w ½ szklanki wiórek kokosowych
Wymieszaj składniki i dodaj wodę do momentu uzyskania gęstego ciasta. Nabieraj kolejne porcje ciasta łyżką i formuj z nich kulki. Każdą obtocz w wiórkach kokosowych. Włóż kulki na chwilę do lodówki, jeśli jesteś cierpliwy (my nie urodziłyśmy się z takim darem).
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.