Dlaczego w szkole nie uczy się o wpływie poziomu cukru we krwi na nasze zdrowie?
Oto pytanie, które zadajemy sobie od momentu założenia tego bloga. Zanim zaczęłyśmy zwracać uwagę na to, co jemy i przejmować się tym, jak wpływa to na nasz organizm, unikałyśmy artykułów o „poziomie cukru we krwi”. Głównie dlatego, że za każdym razem gdy słyszałyśmy „poziom cukru we krwi” i „dieta” w jednym zdaniu, byłyśmy przekonane, że udziela się nam niemądrych rad, jak schudnąć. Lecz teraz, w nieustającej podróży w stronę zdrowszego życia, jesteśmy bardzo zakręcone na punkcie „cukru we krwi” (ku naszemu zdziwieniu) i tego, jaki wpływ ma on na nasze zdrowie. Mówiąc wprost, ilość cukru i cukropodobnych produktów (produktów, które działają na twój organizm jak cukier) konsumowanych na zachodzie jest przyczyną zapaleń, które prowadzą do wzmożonego ryzyka zachorowań na choroby przewlekłe. Nie zrozum nas źle, uwielbiamy robótki ręczne i technikę, ale czy to także nie powinno się znaleźć w szkolnym planie zajęć?
Nasza piękna przyjaciółka i mentorka ds. cukru – dziennikarka naukowa Ann Fernholm – nauczyła nas wszystkiego o zagrożeniach związanych z podwyższonym poziomem cukru we krwi. A teraz dostarczyła nam wiadomość, na którą czekałyśmy: fasola pomaga kontrolować cukier we krwi. Krótko mówiąc, po wielu eksperymentach, Patrik (który cierpi na cukrzycę typu 1) doszedł do wniosku, że fasola działa wspaniale jako naturalny ‘kontroler’ poziomu cukru we krwi. W niektórych przypadkach nie wystąpiły żadne skoki cukru we krwi.
Poczekaj, chyba mamy puszkę fasoli w kuchni. Może nadszedł czas, aby ją do czegoś wykorzystać?
Może nadszedł czas, aby wymieszać fasolę z ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki kminu, 1 łyżką oliwy z oliwek, suszonym chilli i szczyptą soli?
Może nadszedł czas, aby zanurzyć marchewkę w dipie tak głęboko, jak tylko możesz?
Może nadszedł czas, aby powoli skierować tę marchewkę pokrytą fasolowym dipem w kierunku ust?
Może nadszedł czas, aby spróbować dipu?
To niesamowite, jak coś tak smacznego może pomóc kontrolować twój poziom cukru we krwi. Prawie zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe! Spróbuj tego w domu, ładnie prosimy.
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.