Nadszedł czas na przeciwzapalną zupę z warzyw korzeniowych. Wszystko dlatego, że czasem (dość często), chcemy zdrowego obiadu, ale nie chcemy wkładać zbyt wiele wysiłku w jego przygotowanie. Czasem chcemy po prostu pokroić warzywa i pozwolić im zmięknąć w garnku z bulionem. A potem dodajemy kremowy “oat fraîche”, wspaniale doprawiony czosnkiem (a także parmezanem, jeśli przeniosłeś się już do platońskiego świata zmysłów).
Czasami to takie proste. Bon appetit!
Szybka zupa z warzyw korzeniowych
(3-4 porcje)
3 marchewki
1/2 małego selera korzeniowego
3 pasternaki (lub pietruszki)
1 łodyga brokułów
1/2 pora
6 szklanek wody
1,5 łyżki bulionu warzywnego w proszku
Sos
1 szklanka kremowego oat fraîche
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki parmezanu (opcjonalnie)
Umyć/obrać i pokroić marchew, seler, pasternak i brokuły w małą kostkę. Poszatkować pora. Doprowadź 6 szklanek bulionu do wrzenia i dodaj warzywa. Poczekaj, aż staną się miękkie. Wymieszać starte ząbki czosnku i parmezan z kremowym oat fraîche. Sos podawaj jako przystawkę albo dodaj łyżkę lub dwie, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję zupy. Nie zapomnij pozwolić błonnikowi w warzywach odzyskać swoich właściwości. Jeśli zupa chwilę ostygnie, rozpocznie się proces zwany “rekrystalizacją” łańcuchów skrobiowych.
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.