Czy naprawdę potrzebujesz kolejnego powodu, aby zadbać o florę jelit? Skoro tak mówisz… Ok, do dzieła: choroba Alzheimera.
W zeszłym tygodniu przeczytałyśmy artykuł z szwedzkiej gazety o nowym badaniu sugerującym, że bakterie jelit mogą odgrywać istotną rolę w rozwoju choroby Alzheimera. Jeśli nie wiesz, czym jest Alzheimer: jest to najczęściej występujący typ demencji – w Szwecji ponad 100 000 osób cierpi na tę chorobę. Alzheimer jest dziedziczny, nawet wiek i styl życia mają znaczenie, ale poza tym nie wiadomo, co tak naprawdę jest przyczyną choroby Alzheimera. Zgodnie z artykułem w Sydsvenskan naukowcy twierdzą, że problemy pojawiają się, gdy zaburzona równowaga flory jelitowej, w wyniku niezdrowych nawyków żywieniowych, prowadzi do powstania zapalenia w ciele. Pierwszym krokiem w rozwoju choroby Alzheimera jest gromadzenie się blaszek starczych między komórkami nerwowymi w regionie hipokampa (hipokamp jest częścią mózgu związaną głównie z pamięcią), a następnie rozprzestrzenianie się ich na inne części mózgu. Teraz, gdy odkryto że niezdrowa bakteria jelitowa może przyspieszyć rozwój choroby Alzheimera, naukowcy próbują określić rodzaj bakterii zaangażowanych w rozwój płytek.
– Wcześniej nie byliśmy w stanie wpłynąć na rozwój choroby Alzheimera inaczej niż przez podawanie leków zmniejszających objawy. Ale teraz jesteśmy w stanie działać i zapobiegać wystąpieniu choroby. Jeśli będziemy w stanie opóźnić jej rozwój, możemy być w stanie uchronić ludzi przed chorobą Alzheimera. Można to zrobić, zmieniając swoje nawyki żywieniowe i dbając o silną i ochronną florę jelitową, mówi Frida Håk Hållenius, adiunkt w Food for Health Science Center w Lund University w Szwecji.
Wow. Co za przełom w badaniach nad chorobą Alzheimera.
Jeśli znasz szwedzki, możesz przeczytać cały artykuł tutaj: https://www.sydsvenskan.se/2017-02-10/vissa-tarmbakterier-kan-ge-alzheimer
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.