Przepisy

Chrupiące czipsy z jarmużu – zbawienie dla twojego jelita grubego.

Zdrowe chipsy – czy istnieją? Tak, to nie żart. I są w stanie zdziałać cuda dla twojej flory jelitowej!

Północne przedmieścia Sztokholmu, biały dom na rogu, połowa lutego. Wiosnę czuć już w powietrzu, a my właśnie wyjęłyśmy z piekarnika świeże, chrupiące czipsy z jarmużu i podsunęłyśmy je 8-latkowi pod nos. Nie umiemy ukryć uśmiechu zadowolenia na twarzach. Czipsy są smaczne, bardzo smaczne. A flora jelitowa kocha jarmuż.

Kiedy nagle…

– Mamo, jak się je robi?

Czy ja się przesłyszałam? Czy syn Mii właśnie poprosił o przepis? Nie dowierzamy.

– Te czipsy? Ach, to bardzo łatwe! Odpowiedziałyśmy, spięte.

– Na początku bierzesz 250g świeżego jarmużu.

– Oddzielasz liście od łodyg i rwiesz je na kawałki wielkości gryzów.

– Przygotuj dwie łyżeczki dobrej oliwy z oliwek i szczyptę soli.

– Wlej mieszaninę oleju i soli na liście i delikatnie masuj jarmuż przez 1-2 minuty.

Pauza dla lepszego efektu.

– Ok, może brzmi to dziwnie, że powinieneś MASOWAĆ liście, ale trzeba upewnić się, że olej jest równomiernie rozprowadzony.

– Równomiernie rozłóż liście na blaszce i piecz w piekarniku przez około godzinę, w temperaturze 70 stopni Celsjusza.

– Gdy czipsy są już suche i chrupiące, wyjmij je z kuchenki i pogratuluj sobie. Właśnie zrobiłeś najbardziej perfekcyjne czipsy z jarmużu!

8-latek zwraca się do Mii z poważnym spojrzeniem na jego twarz. Jego oczy mówią wszystko.

– Ale mamo, ja spytałem: DLACZEGO je robisz?

Kurtyna opada.

Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj


Komentarze
Komentarz

Przynajmniej jeden twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez admina, aby były one widoczne na stronie.