Naukowcy od dawna wiedzą o różnych korzyściach płynących z jedzenia owoców i warzyw. Jednak nowe badania przeprowadzone w Imperial College w Londynie dowodzą, że spożywanie 800 gramów dziennie (w przybliżeniu 10 owoców lub warzyw) może zapobiegać ryzyku przedwczesnej śmierci.
Gdyby ludzie jedli dziesięć owoców lub warzyw dziennie, można by uniknąć około 7,8 miliona przedwczesnych zgonów na całym świecie. Ta sama ilość owoców i warzyw jest związana z obniżonym poziomem cholesterolu i ciśnieniem krwi. Według badań, niektóre owoce i warzywa mogą nawet zmniejszyć uszkodzenie DNA i doprowadzić do zredukowania ryzyka zachorowania na raka.
Wyniki wykazały dalsze korzyści związane ze zwiększonym spożyciem warzyw i owoców, a największe wynikają właśnie z jedzenia ich w ilości 800 gramów dziennie. Dzienne spożycie 200 gramów wiązało się z 13-procentowym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dzienne spożycie 800 gramów jest w stanie zmniejszyć to ryzyko o 28 procent.
Nadal nie wiemy, czy spożycie więcej niż 800 gram warzyw i owoców dziennie dodatkowo zmniejszyłoby ryzyko. Profesor Stig Bengmark i wielu innych naukowców zalecają dzienne spożycie 2 kilogramów warzyw, ponieważ jest w nich wszystko, czego potrzebują bakterie jelitowe w celu stworzenia zdrowej flory jelitowej, zapobiegania zapaleniom i wzmocnienia układu immunologicznego. Chętnie zobaczymy, co ujawnią przyszłe badania na temat potencjalnych korzyści wynikających ze spożycia więcej niż 800 gramów owoców i warzyw dziennie.
Szwedzka Krajowa Administracja ds. Żywności zaleca spożycie 500 gramów dziennie. Dla większości z nas stanowi to niedoścignioną ilość.
Badanie: http://www3.imperial.ac.uk/newsandeventspggrp/imperialcollege/newssummary/news_22-2-2017-16-38-0
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.