Przepisy

Delikatnie zapiekana owsianka z jagodami i kruszonką.

Naprawdę naprawdę naprawdę kochamy owsiankę. Zwłaszcza tą niebiańską, zapiekaną owsiankę. Taka owsianka podzielona jest na cztery warstwy i smakuje tak dobrze, że pomysł namaczania płatków owsianych wkrótce stanie się historią. Nie da się leżeć w łóżku, gdy zapach cynamonu roznosi się po całej kuchni. Zapiekanej owsianki nie przygotowuje się długo, ale musi ona spędzić w piekarniku trochę więcej czasu (około 40 minut), więc odłóż ten przepis na sobotę lub niedzielę!

O, właśnie – prosimy o uwagę wszystkich uczulonych na orzechy! Tę owsiankę zwykle robimy z orzechami, ale oczywiście w dniu, w którym postanowiłyśmy o niej napisać i zrobić jej zdjęcia, zabrakło nam orzechów. Dlatego zamiast nich dodałyśmy coś, co było pod ręką:  nasiona dyni i sezamu. Owsianka wyszła równie doskonała!

Pieczony owies
(4-6 porcji)

400 g jagód (rozmrożone, jeśli były wcześniej w zamrażarce)
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki imbiru ziemnego (lub 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru)
1 łyżka cynamonu cejlońskiego
szczypta soli
2 jajka
2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
½ łyżeczki czystej wanilii w proszku
3-4 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
½ szklanki nasion dyni
½ szklanki migdałów

Podgrzać piekarnik do 100 stopni Celsjusza. Rozłóż jagody tak, aby uformowały równą warstwę na dnie naczynia żaroodpornego lub foremki do ciast. Wrzuć do miski mąkę owsianą, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i sól. Wymieszaj. Jaja wbij do osobnej miseczki, ubij razem z nimi mleko i wanilię. Wreszcie przygotuj orzechy: połącz ze sobą miód, olej kokosowy, nasiona dyni i orzechy w małej misce, używając rąk do równomiernego wymieszania składników.

Posyp jagody miksturą z płatkami owsianymi, po czym wylej na nią jajka z mlekiem i wanilią. Upewnij się, że płatki owsiane są nimi dokładnie przykryte. Posyp wierzch mieszanką orzechów. Piecz przez 40 minut (aaaargh, jesteśmy do niczego, jeśli chodzi o pilnowanie czasu – po prostu wyjmij owsiankę z piekarnika, kiedy owsianka nieco stężeje, a jej wierzch stanie się złocisty i chrupiący).

Cóż, sam zobacz, co kryje się pod tą piękną, złocistą powłoką. Najpierw wyłoni się delikatna, cynamonowa owsianka a potem warstwa pysznych jagód. Całość zdecydowanie warta kadru ze zbliżeniem.

Cześć, owsianeczko. Zaraz cię zjemy.

Inspiracja receptury: Green Kitchen Stories

Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj


Komentarze
Komentarz

Przynajmniej jeden twój komentarz musi zostać zaakceptowany przez admina, aby były one widoczne na stronie.