Dziś jest dzień marynowanych szaszłyków tofu z sałatką ziemniaczaną. Wiemy, że brzmi to skomplikowanie, ale naprawdę tak nie jest. Szaszłyki z tofu będą robić się w piekarniku, podczas gdy ty zajmiesz się przygotowywaniem ziemniaków i krojeniem warzyw na sałatkę ziemniaczaną (pomysły na warzywa poniżej).
Zamarynowałyśmy tofu w cudownej marynacie z imbiru, kurkumy i czosnku, ale jeśli wolisz wersję uproszczoną (lub jeśli twoje dzieci nie lubią imbiru) (lub kurkumy) (lub czosnku), po prostu połącz sos tamari + miód, lub coś w tym stylu. Połowę szaszłyków przygotowałyśmy w wersji przyjaznej dzieciom i rozsypałyśmy trochę sera feta na wierzchu sałatki arbuzowej = może nie jest to platońska teoria idei, ale dobry sposób na skłonienie dzieci do spróbowania czegoś nowego już tak.
Szaszłyki z marynowanego tofu z sałatką ziemniaczano-arbuzową
(4 porcje)
Marynata:
1-2 opakowania tofu
2 łyżki sosu tamari
1 ząbek czosnku
1 łyżka drobno startego imbiru
1/2 limonki
1/2 łyżki suszonej kurkumy
1 łyżka miodu płynnego
Sałatka ziemniaczana:
1/2 kg ziemniaków
1/2 arbuza
1/2 ogórka
1 awokado
1/2 czerwonej cebuli
1/2 sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Zetrzyj lub drobno posiekaj czosnek i imbir. Włóż starte składniki do miski i dodaj sos tamari, limonkę, kurkumę i miód. Pokrój tofu w grube paski i obtocz je w marynacie, zostaw na około godzinę (jeśli masz czas). Nabij tofu na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków i umieść w patelni do piekarnika. Zapiekaj je w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 ° Celsjusza. My czekałyśmy około 25 minut (ale całkowicie straciłyśmy rachubę czasu, przepraszamy!)
Czas na sałatkę!
Ugotuj ziemniaki i pozwól im przez chwilę ostygnąć. Pokrój arbuza, ogórka i awokado w kostkę. Pokrój czerwoną cebulę. Wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz. Serwuj z szaszłykami z tofu. Gotowe!
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.