Oto przepis na niezwykle smaczne, bezglutenowe bułeczki słodzone suszonymi morelami. Idealne na śniadanie lub do zupy.
Najlepszą rzeczą na urlopie jest to, że codzienne jest niedziela. A ponieważ nasze wakacje oficjalnie rozpoczynają się dzisiaj (yaaay), „niedzielnemu brunchowi” mówimy do widzenia, a bułeczki robimy każdego poranka.
Nie chcemy się przechwalać, ale ten przepis na bezglutenowe babeczki migdałowe słodzone suszonymi morelami jest niesamowity. Jeśli chcesz, aby były jeszcze słodsze, dodaj kilka łyżeczek miodu do mieszanki.
Bułeczki migdałowe z suszonymi morelami
(na 6 bułeczek)
1 szklanka mąki migdałowej
1 szklanka mąki gryczanej
0,5 szklanki suszonych moreli
Niecałe 2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5-1 szklanki dowolnego mleka roślinnego
1 jajko
Zagrzej piekarnik do 100° Celsjusza, chwyć tackę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub użyj foremek do pieczenia. Posiekaj morele. Wymieszaj mąkę migdałową, mąkę gryczaną, morele, proszek do pieczenia i sól, a w oddzielnej misce ubij jajka z mlekiem (niekoniecznie musisz robić wszystko jednocześnie).
Ciasto ma być mokre i lepkie, ale śmiało dodaj więcej mąki gryczanej, jeśli jego konsystencja wymknęła się spod kontroli. Ulep z ciasta małe bułeczki i umieść je na tacy, lub wlej ciasto do foremek i piecz przez 40 minut lub dłużej (aż babeczki urosną). Wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Proste i smaczne, czyż nie?
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.