Kiedy zdasz sobie sprawę, jak szybko i łatwo można zrobić własne lody, już nigdy więcej nie kupisz ich w sklepie. Nie potrzebujesz maszynki do lodów, ani cukru, ani cierpliwości. Potrzebujesz tylko:
- Czegoś mrożonego. Najlepiej słodkiego. Na przykład bananów lub malin.
- Czegoś płynnego. Na przykład mleka kokosowego, jogurtu lub soku. Nie obowiązkowo, ale ten element sprawi, że lody będą delikatne i kremowe.
- Jakiejś przyprawy. Dowolnej, ale czyż nie kochamy kakao i kardamonu?
Kilka tygodni temu zrobiłyśmy lody o smaku czekolady i pomarańczy. Mamy do powiedzenia tylko jedno: mniam.
Lody czekoladowo-pomarańczowe
2 mrożone banany
1/2 lub 1 mała pomarańcza
2 łyżki kakao
Owoce są jak ludzie, różnią się wielkością. Jeśli banany są, powiedzmy, nieco mniejsze niż te przeciętne, a pomarańcza jest z kolei nieco większa, twoje lody będą bardziej miękkie. Pamiętaj o tym. Dodawaj kawałki pomarańczy, jeden po drugim, i przestań, kiedy lody osiągną idealną konsystencję (my tego nie zrobiłyśmy i lody trochę nam… rozmiękły).
Tak więc! Kiedy wróciłyśmy wczoraj późno w nocy, głodne ale szczęśliwe, opróżniłyśmy zamrażarkę i zmajstrowałyśmy kolejne lody. Ponieważ byłyśmy okropnie zmęczone, radzimy traktować te proporcje z przymrużeniem oka (i na pewno nie dodawać do lodów soli). Możesz śmiało eksperymentować!
Lody borówkowo-kardamonowe
2 mrożone banany
4 łyżki mrożonych jagód
Mniej więcej ta sama ilość mrożonego mango
1 łyżka kardamonu
4 łyżki dowolnego jogurtu roślinnego
Wymieszaj składniki. Dodawaj jogurt do momentu, w którym uzyskasz idealną konsystencję.
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.