Posłuchaj tego:
Hiszpańskie badania na dużą skalę zostały wcześnie przerwane z powodu dylematów etycznych. Celem pracy było zbadanie zależności pomiędzy dietą a ryzykiem umierania z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Uczestnicy podzielili się na grupy. Ryzyko umierania z powodu chorób serca dla tych, których dieta zawierała zioła, liściaste ziele, fasolę, soczewica, ciecierzycę i oliwę z oliwek (tj. tradycyjna dieta śródziemnomorska) było znacznie niższe niż u uczestników drugiej grupy, która stosowała dietę redukującą tłuszcze. Wyniki były tak rażące, że naukowcy uznali za nieetyczne kontynuowanie badań i zmuszanie uczestników drugiej z grup do stosowania diety redukującej spożycie tłuszczów.
Coś nam to przypomina.
Krótko po rozpoczęciu naszego bloga przeprowadziłyśmy rozmowę z Davidem Stenholtzem, starszym doradcą ds. Onkologii, który powiedział nam, że zdrowe nawyki żywieniowe są w stanie zapobiec większości przewlekłych chorób. David wymienił szereg takich chorób, a pierwszą, która padła z jego ust, była choroba sercowo-naczyniowa oraz główna przyczyna śmierci ponad 1,9 miliona osób żyjących w Szwecji i cierpiących na AIDS.
Z hiszpańskimi badaniami i słowami Davida z tyłu głowy trudno nam zrozumieć, dlaczego informacje te nie dotarły do uszu większej liczby osób. Skoro dieta może mieć tak korzystne skutki zdrowotne i zapobiegać chorobom układu krążenia, dlaczego ludzie o tym nie wiedzą?
Badanie: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303?query=featured_home&#t=abstract
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.