Lina wreszcie wróciła z Tokio i przyniosła do domu duży słoik z szmaragdowozielonej herbaty Matcha + drewnianą trzepaczkę. Dziękuję, Japonio, już dziś zaczniemy mieszać naszą Matchę!
Starsze panie pewnie już zaczęły wątpić w to, co tutaj wypisujemy. Czy to tylko kolejny trend? Na szczęście mamy 20-letnią stażystkę, Emmę-Lou z Paryża, której przyjaciel pracuje w Koyu Matcha. Emma-Lou ucięła sobie pogawędkę z przyjacielem przy filiżance herbaty.
Czym jest herbata Matcha?
Jest to japońska herbata w proszku stosowana w tradycyjnych japońskich ceremoniach – szczególną cechą tej herbaty jest spożywanie całego liścia, a nie tylko przygotowanego z niego wywaru. To wyjaśnia, dlaczego Matcha zawiera więcej składników odżywczych niż zwykła zielona herbata. W gruncie rzeczy jedna filiżanka herbaty Matcha reprezentuje dziesięć filiżanek zielonej herbaty.
Dlaczego powinnam pić herbatę matcha?
Dla spokoju i czystej energii. Matcha ma mniej negatywnych efektów ubocznych niż kawa. Daje energię, nie odbijając się na twoim układzie nerwowym. Matcha jest pełna l-teaniny, która zapewnia niezbędną energię dla organizmu i mózgu. Ponadto pomaga w koncentracji – dobrze jest włączyć ją do swojej diety, jeśli jesteś aktywny w pracy i codziennym życiu.
Czy Matcha wywiera także długotrwałe skutki?
Matcha ma sto razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata, więc jeśli mówimy o długoterminowych efektach, herbata Matcha może działać jako profilaktyka w walce z rakiem, pomoc w osiągnięciu długowieczności, ochrona przed chorobami serca i cukrzycą, sposób na zapobieganie udarowi, metoda na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ochrony wątroby. Matcha poprawia pamięć, chroni skórę przed uszkodzeniami UV i zwiększa wytrzymałość podczas aktywności fizycznej.
Jak mogę ją spożywać?
Możesz stosować tradycyjny sposób, to znaczy rozpuścić Matchę w ciepłej wodzie. Wodę możesz zamienić na mleko sojowe lub migdałowe, które smakują naprawdę dobrze (choć najpierw trzeba je rozpuścić w gorącej wodzie). Można też gotować z wykorzystaniem Matchy, na przykład piec ciasta lub przygotowywać koktajle w kolorze zielonym.
Dziękujemy bardzo, Emma-Lou, teraz staruszki już wszystko wiedzą!
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.