Spożywanie 30 gramów skrobi opornej dziennie może zapobiegać wielu chorobom przewlekłym. To słowa Stacey Lockyer, która stworzyła przegląd badań nad skrobią oporną z okresu minionych lat. Artykuł został opublikowany w brytyjskim dzienniku Nutrition Bulletin.
Czy można mieć ulubiony błonnik? A czemu nie? Skrobia odporna szybko stała się naszą ulubienicą, po tym jak Stig opowiedział nam o niesamowitym włóknie, uwielbianym przez naszą florę jelitową. Oporna skrobia nie zostaje rozłożona przez enzymy trawienne. Zamiast tego przemieszcza się w spokoju aż do dobrych bakterii w okrężnicy, gdzie stymuluje wzrost nawet jeszcze lepszych bakterii. Bakterie te wytwarzają kwasy butyrowe. Kwasy butyrowe są uważane za jedną z najpotężniejszych broni przeciwko przewlekłym (chronicznym) stanom zapalnym, o czym wielu z nas nie ma pojęcia.
Istnieje korelacja pomiędzy chronicznym stanem zapalnym a chorobą przewlekłą. Skrobia oporna może znacząco poprawić stan bakterii jelitowych oraz wpływać na otyłość i inne zaburzenia równowagi metabolicznej, w tym oporność na insulinę, wysokie ciśnienie krwi i nieprawidłowe profile lipidów we krwi. Skrobia oporna może również pomóc w kontrolowaniu cukru we krwi i zmniejszeniu ryzyka raka okrężnicy u osób spożywających mięso. Wisienką na torcie jest to, że oporna skrobia może zmniejszyć uczucie głodu i sprawić, że uczucie pełności będzie towarzyszyć ci dłużej.
A więc ile to 30 gramów skrobi opornej dziennie? To całkiem normalna ilość. Powiedzmy, że jest równa ilości, jaką spożywałbyś, stosując się do dowolnej tradycyjnej diety. Na zachodzie, gdzie niestety je się dużo przetworzonych i nieodpowiednich składników odżywczych, stosujemy dietę, której zawartość błonnika jest już i tak zbyt niska. W dodatku tylko około 5g spośród wszystkich zawartych w niej włókien to skrobia oporna. Jeśli chcesz zwiększyć spożycie skrobi opornej, radzimy jeść zielone banany, rośliny strączkowe, kapustę kiszoną oraz od czasu do czasu dodać do swojego smoothie surowego ziemniaka (obiecujemy, że nie jest tak źle).
Oto artykuł o skrobi opornej, opublikowany w Nutrition Bulletin.
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.