Przepis na dziś to masowany jarmuż. Oliwa z oliwek i sól to już chleb powszedni, ale kto by pomyślał, że można masować jarmuż z awokado? Niesamowite.
Ciocia Eva jest już z nami! Cóż, ciotka Emila. No wiesz, Emila, który jest mężem ciotki Mii. Czaisz? Ciocia Eva mieszka w Stanach, ale spędzi z nami całe lato. Błogosławiona Szwecja i wszyscy, którzy znają ciocię!
Wczoraj, kiedy stojąc w kuchni starałyśmy się wymyślić, co zrobić na obiad, zaproponowała, że zrobi sałatkę z masowanego jarmużu. Chciała do tego użyć oliwy z oliwek, soli i co najlepsze – awokado. Tego nie mogłyśmy przegapić – masowanie jarmużu z awokado? Nie mogłyśmy wyjść z podziwu, podczas gdy Eva zakasała rękawy i wzięła się do pracy.
Sałatka jest bardzo prosta. Możesz ją równie dobrze robić z zasłoniętymi oczami. A ponieważ ciotka Eva rzadko kiedy trzyma się przepisów, my też nie będziemy. Zaufaj swojej intuicji.
Sałatka z masowanego jarmużu i awokado
jarmuż
oliwa z oliwek
sól
awokado
drożdże odżywcze
cytrynowy
świeżo zmielony czarny pieprz
nasiona dyni
Opłucz jarmuż i użyj ręcznika, aby dokładnie osuszyć liście. Podziel je na kawałki. Włóż jarmuż do miski, spryskaj oliwą z oliwek (odrobiną) i dodaj kilka szczypt soli. Masuj przez dwie minuty, aż zaprzyjaźnisz się z jarmużem. Dodaj 1/2 lub 1 awokado i masuj dalej. Dodaj drożdże odżywcze, kilka kropli świeżego soku z cytryny i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszaj i posyp nasionami z dyni na koniec. Gotowe!
Będzie nam bardzo miło, jeśli polubisz nas na Facebooku lub Instagramie. Pierwszą książkę naszego autorstwa kupisz tutaj, a Synbiotic15 profesora Bengmarka – tutaj.
Chrupiące czipsy z jarmużu – zbawienie dla twojego jelita grubego.